Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal, Nieuws: Elisa Hermanides ON 135

Leydesdorff: Het geld gaat niet naar de besten

5 juni 2009

In Onderzoek Nederland 233 hebben we bericht over een onderzoek van Peter van den Besselaar (Rathenau) en Loet Leydesdorff (UvA) naar de selectieprocedures bij NWO, bij MaGW om precies te zijn. Conclusie: NWO slaagt er niet in onderscheid te maken tussen 'goed' en 'best'. Een van de auteurs, Van den Besselaar, bestreed achteraf de conclusies van dat artikel, evenals MaGW-voorzitter Henriette Maassen van den Brink (zie Onderzoek Nederland 234). We vroegen co-auteur Loet Leydesdorff om commentaar. Die houdt de oorspronkelijke conclusies staande. Wat volgens Van den Besselaar en Maassen van den Brink weer niet klopt. Een nieuwe aflevering in het debat over de selectie bij NWO, met deze keer: onenigheid tussen de auteurs.

„Binnen de groep van goede onderzoekers gaan de onderzoeksgelden significant níet naar de besten in termen van het aantal citaties en publicaties”, zegt Loet Leydesdorff. Volgens Leydesdorff gaf het artikel uit Onderzoek Nederland 233 waarop NWO reageerde wel een goed beeld van de bevindingen van de studie die hij samen met Peter van den Besselaar uitvoerde.

Leydesdorff vindt het terecht dat beleidsthema's, zoals het voorrang geven aan vrouwen, een rol spelen bij de honorering. „Het zou te technocratisch zijn als NWO alleen het aantal publicaties en citaties zou laten meetellen. Idealiter zit je ergens in het midden.” Maar dat is niet het geval bij deze beoordelingen bij MaGW. Volgens Leydesdorff. „De beoordeling is te veel doorgeslagen naar één kant. Dat blijkt uit het resultaat dat het geld significant niet naar de besten gaat. NWO MaGW neemt veel beleidsruimte ten opzichte van de feitelijke informatie die zij ter beschikking heeft.” Volgens Leydesdorff is het moeilijk om, nadat je de staart van slechte voorstellen eraf hebt gehaald, de selectie te maken. „Uit ons onderzoek blijkt dat je het geld net zo goed kunt verdelen via een loterij. Ten aanzien van het criterium van citaties en publicaties score je dan zelfs beter dan nu. Natuurlijk gaat het in sommige vakgebieden wel goed, maar dat is geen reden om niet kritisch te blijven kijken naar de procedure. Een loterij is natuurlijk extreem, maar ik denk wel dat je de procedure kunt aanpassen, zodat je misschien minder hoeft te vergaderen.”

In de reactie van Van den Besselaar en Maassen van den Brink in Onderzoek Nederland 234 worden de referentenoordelen van de onderzoeksvoorstellen erbij gehaald. Leydesdorff: „Met dat criterium erbij is er gemiddeld geen verschil tussen succesvolle aanvragers en de topgroep van niet-succesvolle aanvragers. Maar het referentenoordeel is geen onafhankelijke variabele en was daarom ook in eerste instantie geen criterium in onze onderzoeksvraag.” Voor een gedeelte worden onderzoeksvoorstellen beoordeeld door de peers in Nederland die dicht bij het onderzoek staan. Verder kunnen er buitenlandse referenten zijn die misschien meer op de internationale literatuur letten en minder dicht bij de onderzoeker staan. Leydesdorff: „De referenten vormen dus een gemengde groep, waardoor hun oordeel het gevonden patroon afzwakt en een zachter beeld naar voren komt.” Deze netwerken worden door het Rathenau instituut nu nader onderzocht.

Het harde beeld komt boven, volgens Leydesdorff, als je kijkt per discipline. „Bij de economen hebben wij inmiddels in een ander onderzoek gekeken naar de h-index, die de carrière-impact van een onderzoeker meet aan de hand van een formule van het aantal publicaties en citaties. Daaruit bleek dat 100 procent van de nietsuccesvolle aanvragers volgens dit criterium ten onrechte zou zijn afgewezen. Dat is reden tot zorg, lijkt mij.”

Leydesdorff zou het vooral vervelend vinden als universiteiten onderzoekers die bij NWO zijn afgewezen minder kansen zouden geven. „Dat is onterecht. Als je bij NWO wordt afgewezen kan dat om heel andere redenen zijn dan dat de kwaliteit van je voorstel. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen dat weten.”

Reactie Van den Besselaar en Maassen van den Brink
In de repliek van Loet Leydesdorff wordt opnieuw gesuggereerd dat het helemaal fout zit in de toekenning van onderzoeksgelden. Ten onrechte, zeggen Peter van den Besselaar en Henriette Maassen van den Brink. In een schriftelijke reactie op Leydesdorff voeren de onderzoeker van het Rathenau instituut en de voorzitter van MaGW vijf punten aan.

1. In de studie worden twee kwaliteitscriteria gebruikt: past performance en kwaliteit van het voorstel. Beide zijn van belang, en daarom van meet af als onafhankelijke variabelen meegenomen in de studie. Op basis van die criteria is er een duidelijk en significant verschil tussen de goedgekeurde en de afgewezen voorstellen. De correlatie tussen referentenoordelen en past performance is laag; het zijn blijkbaar twee onafhankelijke kwaliteitsindicatoren. De referenten geven dan ook geen 'zachter beeld' van kwaliteit dan past performance, zoals Leydesdorff suggereert, maar een ander beeld.

2. Vergelijken we nu de goedgekeurde voorstellen met de best scorende afgewezen voorstellen, dan is er geen verschil in kwaliteit. Waar de succesvolle aanvragers gemiddeld wat beter scoren met hun projectvoorstel, scoren de niet-succesvolle gemiddeld wat beter op past performance. De stelling dat „het geld significant niet naar de besten gaat” is dus onjuist. Leydesdorff geeft dat ook toe door een loterij voor te stellen.

3. Dat laatste lijkt ons onwenselijk en onnodig. Loten zou alleen te overwegen zijn als er echt geen andere zinvolle criteria zouden zijn om voorstellen te selecteren. Maar die zijn er natuurlijk wel: het onderzoeksthema, de verdeling over de disciplines, de maatschappelijke relevantie van onderzoek, en loopbaanbeleid. Die spelen naast kwaliteitscriteria een belangrijke rol bij de selectie binnen de groep van de beste aanvragers.

4. In het artikel wordt gesteld dat het „harde beeld ontstaat” dat alle afgewezen goede economievoorstellen eigenlijk gehonoreerd hadden moeten worden. Ook dit is weer gebaseerd op alleen de past performance van de aanvragers. Ook hier wordt ten onrechte de reviewscore erbuiten gelaten, evenals de andere hierboven genoemde criteria. We delen de zorg over hoge aantallen afgewezen goede voorstellen. Maar daaruit kan niet worden afgeleid dat systematisch de verkeerde aanvragen zijn toegekend.

5. De grootste zorg is vooralsnog dat te veel goede voorstellen niet kunnen worden gehonoreerd. Een afgewezen voorstel is inderdaad niet synoniem met een slecht voorstel, of met een slechte past performance. De oplossing ligt dan in het vergroten van de middelen, andere toekenningsprocedures helpen hier niet.

Bron: Onderzoek Nederland 235, pagina 4

Bijdragen 
1 … 10 / 135 Volgende »

contact call support

http://www.contactcallsupport.com/att-email-support/
http://www.contactcallsupport.com/avast-support/
http://www.contactcallsupport.com/brother-printer-support/
http://www.contactcallsupport.com/dell-support/
http://www.contactcallsupport.com/dlink-support/
http://www.contactcallsupport.com/kaspersky-support/
http://www.contactcallsupport.com/lenovo-support/
http://www.contactcallsupport.com/linksys-support/
http://www.contactcallsupport.com/roku-support/
http://www.contactcallsupport.com/cisco-support/
http://www.contactcallsupport.com/instagram-support/
http://www.contactcallsupport.com/netflix-support/
http://www.contactcallsupport.com/amazon-alexa-support/
http://www.contactcallsupport.com/google-home-support/

http://printersupportnumber.com/hp-printer-support/
http://printersupportnumber.com/xerox-printer-support/
http://printersupportnumber.com/kyocera-printer-support/
http://printersupportnumber.com/ricoh-printer-support/
http://printersupportnumber.com/sharp-printer-support/
http://printersupportnumber.com/samsung-printer-support/
http://printersupportnumber.com/kodak-printer-support/
http://printersupportnumber.com/hewlett-packard-support/
http://printersupportnumber.com/brother-printer-support/
http://printersupportnumber.com/epson-printer-support/

http://www.contacthelpsupport.com/panasonic-printer-support/
http://www.contacthelpsupport.com/netflix-support/
http://www.contacthelpsupport.com/instagram-support/
http://www.contacthelpsupport.com/cisco-support/
http://www.contacthelpsupport.com/epson-support/
http://www.contacthelpsupport.com/hp-support/
http://www.contacthelpsupport.com/lexmark-support/
http://www.contacthelpsupport.com/webroot-support/
http://www.contacthelpsupport.com/acer-support/
http://www.contacthelpsupport.com/asus-support/
http://www.contacthelpsupport.com/pogo-support/
http://www.contacthelpsupport.com/arlo-support/
http://www.contacthelpsupport.com/trend-micro-support/

http://www.contacthelpcenter.com/hotmail-support/
http://www.contacthelpcenter.com/samsung-printer-support/
http://www.contacthelpcenter.com/twitter-support/
http://www.contacthelpcenter.com/gmail-support/
http://www.contacthelpcenter.com/panasonic-printer-support/
http://www.contacthelpcenter.com/tinder-support/
http://www.contacthelpcenter.com/google-voice-support/
http://www.contacthelpcenter.com/pinterest-support/
http://www.contacthelpcenter.com/webroot-support/
http://www.contacthelpcenter.com/dlink-support/
http://www.contacthelpcenter.com/youtube-support/
http://www.contacthelpcenter.com/

jack
,
3 nov 2020,9:32

contact call support

https://www.google.com <a href="https://www.google.com">html</a> *BB* keyword

jack
,
3 nov 2020,9:30

SD Card Formatter

Your writing about is great, and for your writing to appeal to readers, look for a form of relaxation. Trust me it is an interesting post.https://cardformatter.blogspot.com/2020/08/how-to-format-sd-card.html

SDHC card Formatter
,
28 sept 2020,13:11

Download Xpadder

Keep up the wonderful piece of work, I read few posts on this internet site and I think that your blog is a really interesting case study help and holds bands of fantastic information. For gamers who love to play web or flash games, a good gamepad controller is essential. And one such great gamepad controller is Xpadder.For more info you may visit: http://xpadder.mystrikingly.com/blog/download-xpadder

florance levis
,
18 sept 2020,10:07

Benefits Of Autoclicker

Thanks for sharing an informative article with us. Most of the people using Autoclicker but they don't know the benefits of auto-clicker you want to know the Benefits of Autoclicker you can check my article.
https://telegra.ph/Benefits-Of-Auto-Clicker-08-06

Aaron Butler
,
17 aug 2020,22:33

ZIP Code Finder

You probably must have heard about the zip codes and their usage. The zip code or Zone Improvement Plan Code plays a vital role in today's modern lifestyle which frequently used in posting and receiving mails.
Nowadays, everyone is aware of the series of digits which is known as Zip codes or postal codes. These strung of digits code carries a lot more significant importance than we already know. You May Visit To Find Your Zip Code.
https://speakerdeck.com/zipcodelookup

,
21 jul 2020,15:41

thank for share

This is a great thing, I think everyone feels this information is very valuable, thank you https://happywheels8.com

golai
,
12 apr 2020,4:27

Salomon

http://www.nikefactoryoutletstoresonline.us/ Nike outlet store
http://www.huaracherunpas-cher.fr/ Huarache pas cher
http://www.nikeairhuarachefemmeshommes.fr/ Nike Huarache hommes
http://www.huaracherunpascher2016.fr/ Nike Air Huarache pas cher
http://www.salomonspeedcross3chaussure.fr/ Salomon
http://www.chaussuresalomon-france.fr/ chaussure Salomon
http://www.fitflopsandalsclearances.org/ Fitflop
http://www.chaussuresroshepascher.fr/ Nike Roshe Run
http://www.airhuaraches-uk.org.uk/ Nike Air Huarache
http://www.fitflopsandalsclearances.org.uk/ Fitflop clearance
http://www.nikeairmax2015outlet.us/ womens Nike Air Max
http://www.cheapairmaxshoes2016.us/ cheap Nike Air Max
http://www.officielmax90boutique.fr/ Nike Air Max 90 hommes
http://www.max90hyperfuses.co.uk/ Nike Air Max 90 sale
http://www.airmax90hyperfuseonsales.co.uk/ Nike Air Max 90
http://www.nikeairmax2016sales.us/ Air Max 2016
http://www.salomonpascher2017.fr/ Salomon pas cher
http://www.rosherunswomenforsales.us/ Roshe Runs
http://www.max90femmehommes.fr/ Air Max 90
http://www.fitflopsandalsclearance.org.uk/ Fitflop
http://www.nikerosheruns2016.us.com/ Nike Roshe Run
http://www.canadagooseparkaoutletuk.org.uk/ Canada Goose outlet
http://www.yeezyboost350v2stores.us.com/ adidas yeezy
http://www.max90pascher2016.fr/ Air Max 90
http://www.airmaxthea2017.us/ Nike Air Max 2017
http://www.fitflopsale-australia.com.au/ Fitflop Australia
http://www.fitflopsandalsclearancesales.us/ Fitflop
http://www.nikeairmaxthea2016.us/ Nike Air Max Thea
http://www.hermesbeltsbirkinkellybag.co.uk/ Hermes Birkin bag
http://www.newdrdrebeatsheadphones.org.uk/ Dre Beats
http://www.airmax90shoes2017.us/ Nike Air Max 2017
http://www.2016salomonspeedcross3.fr/ Salomon speedcross
http://www.airmax90shoes-uk.org.uk/ Nike Air Max 90
http://www.rosherunonesale-uk.org.uk/ Nike Roshe
http://www.airhuaracherun2017.us/ Nike Air Huarache
http://www.monclerjacketsoutletsuk.co.uk/ Moncler UK
http://www.cgparkajacketcoat.co.uk/ Canada Goose parka
http://www.2017airmax90.us/ Air Max 90
http://www.fitflopsandalsclearances.us/ Fitflop clearance
http://www.jordans11forsales.us/ Air Jordan 11
http://www.monclerjacketsoutletsshop.org.uk/ Moncler outlet
http://www.monclerjacketscoatsoutlets2016.co.uk/ Moncler outlet
http://www.jordanretroshoesforsales.us/ Jordan shoes
http://www.airmax90shoes2017-uk.co.uk/ Nike Air Max 2017
http://www.rosherun-france.fr/ Nike Roshe
http://www.cgparkajackets.co.uk/ Canada Goose UK
http://www.2017max90.fr/ Air Max 2017
http://www.airmax90pascher2017.fr/ Air Max
http://www.hermesbeltsbirkinbag.co.uk/ Hermes belt
http://www.nikerunningshoesforwomen2016.us/ Nike shoes
http://www.yeezyboost750shoes950.com/ Yeezy Boost
http://www.cgparka2017.org.uk/ Canada Goose parka sale
http://www.2017max90.org.uk/ Nike Air Max 2017
http://www.yeezyboost350v2zebras.com/ Yeezy Boost 350 v2 zebra
http://www.2016max90femmehomme.fr/ Air Max 90 homme

Shana Phillips
,
13 sept 2017,20:47

Canada Goose parka

http://www.airhuaracherun2017.us/ Nike Air Huarache
http://www.monclerjacketsoutletsshop.org.uk/ Moncler outlet
http://www.monclerjacketscoatsoutlets2016.co.uk/ Moncler outlet
http://www.huaracherunpas-cher.fr/ Huarache pas cher
http://www.airmax90pascher2017.fr/ Air Max pas cher
http://www.airmax90shoes2017-uk.co.uk/ Nike Air Max
http://www.canadagooseparkaoutletuk.org.uk/ Canada Goose outlet UK
http://www.jordans11forsales.us/ Air Jordan 11
http://www.cgparka2017.org.uk/ Canada Goose parka sale
http://www.yeezyboost350v2zebras.com/ Yeezy Boost 350 v2 zebra
http://www.officielmax90boutique.fr/ Nike Air Max 90 femmes
http://www.2017max90.org.uk/ Nike Air Max 2017 sale
http://www.2017max90.fr/ Air Max 2017
http://www.fitflopsale-australia.com.au/ Fitflop
http://www.max90pascher2016.fr/ Air Max 90
http://www.fitflopsandalsclearance.org.uk/ Fitflop
http://www.hermesbeltsbirkinkellybag.co.uk/ Hermes Kelly bag
http://www.airmax90shoes-uk.org.uk/ Air Max 90
http://www.max90hyperfuses.co.uk/ Nike Air Max 90
http://www.nikefactoryoutletstoresonline.us/ Nike outlet
http://www.airhuaraches-uk.org.uk/ Nike Air Huarache
http://www.hermesbeltsbirkinbag.co.uk/ Hermes belt
http://www.2017airmax90.us/ Air Max 90
http://www.nikeairhuarachefemmeshommes.fr/ Nike Huarache hommes
http://www.cgparkajacketcoat.co.uk/ Canada Goose sale
http://www.monclerjacketsoutletsuk.co.uk/ Moncler outlet UK
http://www.max90femmehommes.fr/ Air Max 90 femme
http://www.airmax90shoes2017.us/ Nike Air Max 2017
http://www.huaracherunpascher2016.fr/ Nike Huarache pas cher
http://www.rosherun-france.fr/ Nike Roshe
http://www.cheapairmaxshoes2016.us/ cheap Nike Air Max
http://www.cgparkajackets.co.uk/ Canada Goose jackets
http://www.nikeairmax2015outlet.us/ mens Nike Air Max
http://www.rosherunswomenforsales.us/ Roshe Run women
http://www.nikeairmaxthea2016.us/ Air Max Thea
http://www.nikeairmax2016sales.us/ Air Max 2016
http://www.chaussuresroshepascher.fr/ Nike Roshe Run pas cher
http://www.2016max90femmehomme.fr/ Air Max 90 homme
http://www.yeezyboost350v2stores.us.com/ yeezy boost 350 v2
http://www.salomonspeedcross3chaussure.fr/ Salomon speedcross 3
http://www.airmaxthea2017.us/ Air Max 2017
http://www.jordanretroshoesforsales.us/ Jordan shoes
http://www.nikerosheruns2016.us.com/ Nike Roshe Runs
http://www.nikerunningshoesforwomen2016.us/ Nike running shoes for women
http://www.rosherunonesale-uk.org.uk/ Nike Roshe
http://www.newdrdrebeatsheadphones.org.uk/ Dr Dre Beats
http://www.salomonpascher2017.fr/ Salomon pas cher
http://www.2016salomonspeedcross3.fr/ Salomon
http://www.fitflopsandalsclearancesales.us/ Fitflop
http://www.fitflopsandalsclearances.org.uk/ Fitflop clearance sale
http://www.chaussuresalomon-france.fr/ Salomon
http://www.yeezyboost750shoes950.com/ Yeezy Boost
http://www.fitflopsandalsclearances.us/ Fitflop clearance
http://www.fitflopsandalsclearances.org/ Fitflop clearance
http://www.airmax90hyperfuseonsales.co.uk/ Nike Air Max

Ann Tabares
,
13 sept 2017,16:46
1 … 10 / 135 Volgende »