Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: ON 67

Dit is het einde van het wetenschapsbeleid

In wetenschap, technologie en innovatie spelen inmiddels zoveel actoren een rol, dat er van een nationaal wetenschapsbeleid geen sprake meer kan zijn. Dat moet minister Plasterk zich realiseren. En het vraagt om een nieuwe rol voor adviesorganen als de AWT.

Dit zegt Arie Rip, emeritus hoogleraar filosofie van wetenschap en techniek aan de Universiteit Twente. „Mijn advies aan premier Balkenende zou zijn om de huidige taken van de AWT en de relaties met de ministeries open te gooien. De AWT en zijn voorganger de RAWB hebben in het verleden goede adviezen gegeven. De overheid zou gebruik moeten maken van de expertise van deze raad, die bestaat uit goedwillende amateurs met een lange carrière en een brede blik op wetenschaps- en technologiebeleid en innovatie. Bovendien zijn de leden bereid er flink wat tijd in te steken. Er zit continuïteit in de onderwerpen die de AWT, en eerder de RAWB, aan de orde stelt, zoals het creëren van focus en massa in het universitaire onderzoek, het stimuleren van innovatie en het landelijk coördineren van het door de overheid gefinancierde onderzoek.”

Rip volgt de internationale ontwikkelingen in het wetenschaps-, technologie- en innovatiebeleid al veertig jaar, een periode die samenvalt met het bestaan van de Raad van Advies voor het Wetenschapsbeleid, en zijn opvolger AWT, de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid. „Ik zie vijf fasen in deze periode. In 1957 werd de westerse wereld wakker geschud door de komst van de eerste Russische
satelliet, de Spoetnik. Dit leidde ertoe dat wetenschapsbeleid werd opgebouwd. Overheden hadden behoefte aan deskundig advies. Nederland was hier relatief laat mee, pas in 1967 werd de RAWB opgericht.”

„In de tweede fase van het wetenschapsbeleid, zichtbaar vanaf 1967 en doorlopend tot 1975, ontstond er bij de overheden in de meeste Westerse landen aarzelingen over een dergelijk adviesorgaan, omdat de verschillende ministeries intussen hun eigen expertise hadden opgebouwd. Nederland kreeg in die tijd een minister voor wetenschapsbeleid die zonder eigen budget de andere departementen moest zien te overtuigen van het belang van coördinatie.” „Tussen 1975 en 1985 fungeerde de RAWB als een primus
inter pares. De raad had een gezaghebbende stem temidden van de vele andere adviezen en suggesties die op het ministerie afkwamen.” In die periode begon de kennisproductie te veranderen; wetenschap en technologie werden gezien als de motor van economische groei. Veelbelovende gebieden zoals ICT, biotechnologie en later genomics, versterkten het opkomende regime van Strategic Science. OCW kwam in 1979 met een nota over het innovatiebeleid, een gebied dat later helemaal werd overgenomen door EZ. Rip:
„Tussen 1985 en 2000 verschoof de rol van de AWT steeds meer naar die van een denktank, en wel over de uitdagingen die het nieuwe regime inhield.”

Rip ziet sindsdien consolidatie van het nieuwe regime, maar tegelijkertijd ook verdere overbrugging van de grenzen tussen wetenschap en maatschappij: „Het wetenschaps- en technologiebeleid is niet langer het monopolie van de overheid. Het beleid wordt ook door andere actoren bepaald, zoals maatschappelijke organisaties en patiëntenverenigingen. De maatschappij zelf wordt een laboratorium waar collectieve experimenten plaatsvinden.” Het gedistribueerde karakter van innovatie wordt steeds duidelijker, zoals bij open source software en open innovatie. De rol van de overheid is minder groot, en in elk geval minder
duidelijk, zegt Rip. „Bovendien is er een structureel probleem. De aangrijppunten voor overheidsbeleid zijn organisaties, kennisinstellingen en bedrijven. Maar de dynamiek, en dus de uitdaging, wordt gevormd door netwerken en open innovatie.” De denktank AWT kan nog steeds met waardevolle inzichten en adviezen komen, maar de vraag is voor wie, zeker nu de centrale overheid niet geadviseerd lijkt te willen worden.

Wat moet de AWT als de overheid niet luistert? „Misschien moet de AWT de vrije adviesmarkt op”, zegt Rip half serieus. Hij wijst op Amerikaanse thinktanks die met achtergrondstudies komen en zich in leven kunnen houden door een basisinkomen uit giften en legaten. Zo'n stap zou passen in een bredere trend waarin de overheid terugtreedt en het veld zichzelf organiseert. Deze trend is zelfs zichtbaar bij NWO , zegt Rip: „Vroeger was NWO een kanaal om overheidsgelden te verdelen. Nu probeert NWO een eigen strategie te ontwikkelen. Het is een operator geworden in plaats van een doorgeefluik. Je kunt daarom stellen dat begin 21ste eeuw het einde markeert van het nationale wetenschapsbeleid. Het toegenomen zelforganiserende vermogen van het wetenschapssysteem maakt centraal georganiseerd wetenschapsbeleid overbodig.”

Sinds de jaren tachtig is het wetenschaps-plus-innovatiebeleid op OCW in de versukkeling geraakt, zegt Rip. De ambtelijke expertise die was opgebouwd is voor het overgrote deel verdwenen. In plaats van die weer op te bouwen zou Plasterk de expertise van de denktank AWT (en enkele andere instanties) kunnen gebruiken. Dat zou betekenen dat de AWT, na zijn midlife puzzel als veertigjarige, in elk geval één geïntereseerd gehoor heeft. "Minister Plasterk heeft wel ambities, maar als hij de verantwoordelijkheid voor een nationaal wetenschapsbeleid naar zich toe wil trekken, moet hij accepteren dat zo'n wetenschapsbeleid veel breder is dan het berijden van enkele stokpaarden zoals het stimuleren van jonge excellente wetenschappers en het zelf laten clusteren van onderzoek.”

Bron: Onderzoek Nederland, nr. 191, p. 4

Bijdragen 
1 … 10 / 67 Volgende »

Air Max

http://www.max90pascher2016.fr/ Air Max 90 pas cher
http://www.huaracherunpas-cher.fr/ Huarache pas cher
http://www.airmax90hyperfuseonsales.co.uk/ Nike Air Max 90
http://www.cgparkajacketcoat.co.uk/ Canada Goose parka
http://www.hermesbeltsbirkinbag.co.uk/ Hermes belts
http://www.nikerunningshoesforwomen2016.us/ Nike running shoes for women
http://www.jordans11forsales.us/ Air Jordan 11 for sale
http://www.yeezyboost350v2stores.us.com/ adidas yeezy
http://www.fitflopsandalsclearances.org.uk/ Fitflop
http://www.fitflopsale-australia.com.au/ Fitflop Australia
http://www.airhuaraches-uk.org.uk/ Nike Air Huarache UK
http://www.yeezyboost350v2zebras.com/ Adidas Yeezy Boost 350 v2
http://www.fitflopsandalsclearances.us/ Fitflop clearance
http://www.salomonspeedcross3chaussure.fr/ chaussure Salomon
http://www.rosherunswomenforsales.us/ Roshe Run
http://www.max90hyperfuses.co.uk/ Nike Air Max 90
http://www.airmaxthea2017.us/ Nike Air Max 2017
http://www.2017airmax90.us/ Air Max 90
http://www.cgparkajackets.co.uk/ Canada Goose parka
http://www.nikeairmax2016sales.us/ Air Max 2016
http://www.cheapairmaxshoes2016.us/ womens Nike Air Max
http://www.newdrdrebeatsheadphones.org.uk/ Dr Dre Beats headphones
http://www.nike-vapormax.us.com/ Vapor Max
http://www.monclerjacketscoatsoutlets2016.co.uk/ Moncler outlet
http://www.chaussuresroshepascher.fr/ Nike Roshe
http://www.airhuaracherun2017.us/ Nike Air Huarache
http://www.chaussuresalomon-france.fr/ chaussure Salomon
http://www.nikeairmax2015outlet.us/ mens Nike Air Max
http://www.salomonpascher2017.fr/ Salomon 2017, Salomon France
http://www.officielmax90boutique.fr/ Nike Air Max 90 femmes
http://www.cgparka2017.org.uk/ Canada Goose parka
http://www.2017max90.fr/ Nike Air Max 90
http://www.fitflopsandalsclearances.org/ Fitflop
http://www.airmax90shoes2017.us/ Air Max 2017
http://www.monclerjacketsoutletsuk.co.uk/ Moncler UK
http://www.jordanretroshoesforsales.us/ Jordan retro
http://www.rosherun-france.fr/ Nike Roshe Run
http://www.nikeairhuarachefemmeshommes.fr/ Nike Huarache
http://www.hermesbeltsbirkinkellybag.co.uk/ Hermes belts
http://www.fitflopsandalsclearance.org.uk/ Fitflop UK
http://www.yeezyboost750shoes950.com/ Yeezy Boost 750
http://www.monclerjacketsoutletsshop.org.uk/ Moncler
http://www.airmax90pascher2017.fr/ Air Max 2017
http://www.max90femmehommes.fr/ Air Max 90 femme
http://www.nikerosheruns2016.us.com/ Nike Roshe Runs
http://www.nikefactoryoutletstoresonline.us/ Nike outlet store
http://www.2016max90femmehomme.fr/ Air Max
http://www.2017max90.org.uk/ Nike Air Max 2017 sale
http://www.huaracherunpascher2016.fr/ Nike Huarache pas cher
http://www.fitflopsandalsclearancesales.us/ Fitflop clearance
http://www.rosherunonesale-uk.org.uk/ Nike Roshe One
http://www.nikeairmaxthea2016.us/ Air Max Thea

Lisa Calabrese
,
16 sept 2017,19:41

obat herbal alami

I can only express a word of thanks, nothing else. Because with the content on this blog I can add knowledge Thank you very much has been sharing this information. Do not forget to visit our website to share information and knowledge about health.
http://www.rinofebriherbal.com/obat-busung-air-ascites-mengobati-busung-air-secara-alami/
http://www.khasiatqncjellygamat.com/obat-penghilang-gatal-akibat-darah-manis-herbal-qnc-jelly-gamat/

rinofebri
,
14 sept 2017,4:34

obat herbal alami

I can only express a word of thanks, nothing else. Because with the content on this blog I can add knowledge Thank you very much has been sharing this information. Do not forget to visit our website to share information and knowledge about health.
<a href="http://www.rinofebriherbal.com/obat-busung-air-ascites-mengobati-busung-air-secara-alami/">obat busung air ascites</a>
<a href="http://www.khasiatqncjellygamat.com/obat-penghilang-gatal-akibat-darah-manis-herbal-qnc-jelly-gamat/">obat penghilang gatal akibat darah amnis</a>

rinofebri
,
14 sept 2017,4:34

chaussures Salomon

http://www.nikeairmaxthea2016.us/ Nike Air Max Thea
http://www.chaussuresalomon-france.fr/ chaussure Salomon
http://www.monclerjacketscoatsoutlets2016.co.uk/ Moncler outlet
http://www.jordans11forsales.us/ Jordan 11
http://www.nikefactoryoutletstoresonline.us/ Nike factory store
http://www.nikerunningshoesforwomen2016.us/ Nike shoes
http://www.yeezyboost350v2zebras.com/ Adidas Yeezy Boost 350 v2
http://www.fitflopsandalsclearances.org/ Fitflop clearance
http://www.salomonspeedcross3chaussure.fr/ chaussure Salomon
http://www.rosherunswomenforsales.us/ Roshe Run women
http://www.2017airmax90.us/ Nike Air Max 90
http://www.2017max90.fr/ Air Max 90
http://www.cgparkajackets.co.uk/ Canada Goose UK
http://www.fitflopsale-australia.com.au/ Fitflop Australia
http://www.nikeairmax2015outlet.us/ Nike Air Max 2015
http://www.max90hyperfuses.co.uk/ Nike Air Max 90 hyperfuse
http://www.hermesbeltsbirkinkellybag.co.uk/ Hermes belt
http://www.airmax90hyperfuseonsales.co.uk/ Nike Air Max
http://www.hermesbeltsbirkinbag.co.uk/ Hermes belt
http://www.huaracherunpas-cher.fr/ Nike Huarache
http://www.fitflopsandalsclearances.us/ Fitflop sale
http://www.2016salomonspeedcross3.fr/ Salomon
http://www.nikeairmax2016sales.us/ Nike Air Max 2016
http://www.airhuaraches-uk.org.uk/ Nike Huarache
http://www.2017max90.org.uk/ Nike Air Max 2017
http://www.jordanretroshoesforsales.us/ Jordan retro
http://www.fitflopsandalsclearance.org.uk/ Fitflop
http://www.nikeairhuarachefemmeshommes.fr/ Nike Huarache
http://www.newdrdrebeatsheadphones.org.uk/ Dre Beats
http://www.airmax90pascher2017.fr/ Air Max
http://www.huaracherunpascher2016.fr/ Nike Huarache femme
http://www.airhuaracherun2017.us/ Nike Air Huarache
http://www.fitflopsandalsclearancesales.us/ Fitflop clearance
http://www.airmaxthea2017.us/ Nike Air Max 2017
http://www.cheapairmaxshoes2016.us/ cheap Nike Air Max
http://www.officielmax90boutique.fr/ Nike Air Max 90 hommes
http://www.max90pascher2016.fr/ Air Max 90 pas cher
http://www.yeezyboost350v2stores.us.com/ yeezy boost 350 v2
http://www.cgparkajacketcoat.co.uk/ Canada Goose sale
http://www.yeezyboost750shoes950.com/ Adidas Yeezy Boost
http://www.cgparka2017.org.uk/ Canada Goose parka
http://www.monclerjacketsoutletsuk.co.uk/ Moncler UK
http://www.monclerjacketsoutletsshop.org.uk/ Moncler outlet
http://www.airmax90shoes2017.us/ Air Max 2017
http://www.airmax90shoes-uk.org.uk/ Air Max 90
http://www.airmax90shoes2017-uk.co.uk/ Nike Air Max
http://www.rosherun-france.fr/ Nike Roshe Run
http://www.2016max90femmehomme.fr/ Air Max 90
http://www.rosherunonesale-uk.org.uk/ Nike Roshe Run
http://www.max90femmehommes.fr/ Air Max 90 femme
http://www.fitflopsandalsclearances.org.uk/ Fitflop
http://www.canadagooseparkaoutletuk.org.uk/ Canada Goose outlet
http://www.salomonpascher2017.fr/ Salomon pas cher
http://www.nikerosheruns2016.us.com/ Nike Roshe Runs
http://www.chaussuresroshepascher.fr/ Nike Roshe Run pas cher

Shana Phillips
,
13 sept 2017,20:03

ppst

Now, http://www.airmaxboutiquefem.com since http://www.monclerstoreofficialoutletol.com age http://www.nikebestsaleol.us has come http://www.nikeshoessalees.com to http://www.officialnikefreeoutletstore.us my head and http://www.chronopost.fr gold to my fingers, and http://www.tomsforsaleo.us I’ve had http://www.officialreligionoutlet.com time and the cooled blood wherewith http://www.descuentonikeairmaxs.com to http://www.candagooseoutletols.com think, http://www.uggpascherofr.com I’ve http://www.airmaxdiscountol.com laid http://www.jordans11retros.us my ill courses http://genuinbootsale.us of those eighteen http://www.ajlbkshoe.us evil http://www.nikeairmaxskorsup.com years http://www.itnikene.com to http://www.yeezyboostsalesos.us the http://www.nikeolshoestore.us doors of what vile ideals http://www.yeezysboost350ol.us of http://www.nikestoreolsale.com life are http://www.monclerepaschersos.biz taught http://www.ugsaleol.top in http://lebrons11sale.us circles of our very http://www.reebokol.us rich. What is http://www.canadagoosesaleolca.top true http://nikestorejordanos.us now, http://www.goosecanadaoloutlet.biz was true http://www.goodsneakerso.us then. http://www.nikeairpaschero.com Among http://www.christianlouboutinheelssaleol.top our http://www.ugbootsaleol.us “best http://www.christianlouboutinups.com people”—if “best” http://www.aj23chaussure.com be the http://www.nikefactoryol.us word where http://www.pandorabeadsol.com “worst” might better fit http://www.nikeairobchodcz.com the case—who is held up to http://www.canadagooseosal.top youthful emulation? http://www.nikefreerunsaleo.us Is http://www.uggpaschero.com it the http://fitflopofficialoutlet.com great lawyer, http://www.hoganoutletols.com or http://www.uggonlinestoreofficialol.us writer, or http://www.nikehuarachesos.us preacher, http://www.officialnfloutletstore.us or merchant, http://www.adyeezysale.top or http://www.huarachenikeol.com man of medicine? Is http://www.adidasoriginalol.com it http://www.nikeshoxsaleo.com he http://www.uggpascherlfr.com of http://www.hugobossol.us any trade or http://monclerofficialoutletstore.com calling who http://www.nikeairmaxchaussurefr.com stands usefully and http://www.xtend.biz profitably at http://www.tomsonsalesolt.us the http://www.wintergoodsol.com head http://www.airhuarachenikeol.com of his http://www.nikesalestoreso.us fellows? http://www.coachoutletolwd.us Never; such gentry of decent http://www.nikechaussuresmagasinfr.com effort http://www.officialvansoutletstore.us and http://nikeshoefactoryo.us clean dollars to flow therefrom http://www.northfacesalepol.us are not http://www.pandoranoutlet.com mentioned; or http://www.doudounemonclerolfr.com if they http://womenstomsols.us be, it is http://www.pandoraolstore.com not http://www.bootugguoutlet.us for compliment http://www.airmaxtnpaschero.com and often with disdain.

And http://www.monclerboutiqueofr.com who has honor http://www.nikesoccerbootoutlet.com in http://www.jordansaleol.com the social http://www.nikestoreots.us conventions http://www.mkoutletsaleol.top of our http://www.fortomsonsale.us American aristocrats? It is http://www.nikeadidasoes.top young A, who http://www.uggmtoutlet.us drives an automobile some http://www.abercrombiesolpstore.us eighty http://www.adidasnmdsaleo.top miles an http://www.nikeshoesdiscountos.us hour; http://www.nikeverkoopnl.com or http://www.polostoreoutletol.com young http://www.nikefreestoreol.com B, http://www.goodssaleol.com who http://www.monclersaleol.top sails http://www.topsneakersol.com a single-sticker http://www.topsneakersaleo.us until her http://www.kyrieirvingshoesol.us canvas http://www.sheepskinuggsaleo.us is blown http://www.adidasnmdol.com from http://www.christianlouboutinshoessaleol.top the bolt http://www.boutiqueuggsofr.top ropes; http://christianlouboutinfrsale.com or young C, who rides http://www.bootcentreol.us like http://www.pandorajewelrysol.us an Arab http://www.sneakersalesos.us at http://www.adidassupersaleol.top polo; http://www.tomsoutletsol.us or young http://www.teflalumni.com D, who http://www.airmaxverkaufende.com drives farthest at http://www.nikesaleol.top golf; or http://www.pandorastoresaleol.top young E, who http://www.pandoracharmbraceletol.com is the headlong http://www.pandoraoutletofficialstore.com first http://www.truereligionjeansols.us in http://www.airjordanretrosaleol.com a paper chase. These http://www.tomscanvasgo.us be the http://www.reebokshoesoutletol.us ideals; http://www.nikeairmax90ous.us these http://www.airmaxnikeskodk.com the http://www.salerbolo.us promontories http://www.canadagoosejackoronline.top to http://ajretro23outlet.com steer http://www.coachstoreoutleto.us by. http://www.officialmoncleroutletstoreo.com Is http://pandoraocharms.us it http://retro23onsaleso.biz marvel http://www.nikechaussurespaschero.com then when http://tomsshoeswomenol.us a http://www.nikehuaracheos.us youth http://www.huarachenikesale.us raised of http://www.pradabagsaleo.com those http://www.nikemaxpaschero.com “best circles” http://www.nikeairmaxsalo.us falls http://www.canadagooseaoutletsale.us out http://www.officialnikesoccerbootstore.us of his http://www.borlettoweb.com nest http://www.nikeairmaxolo.us of money that he http://canadagoosewsaleo.com lies http://www.goedkoopnikesalenl.com sprawling, unable to honestly http://bagsalemkol.us aid himself? http://www.pandoracharmsol.com Is http://www.scarpenikeoit.com it strange that he afterward lives drunken and precariously and seldom http://timberlandbootol.us in http://www.topchristianlouboutinf.com walks http://www.yeezysaleol.us asking http://www.tnpaschernikeol.com industry and hard work? His training has been http://www.tomswomensol.us to spend http://www.tiendabotasdefutbolnike.com money, while http://www.adsuperstarfr.com his http://www.adidasols.biz contempt was reserved http://www.mkbagsoloutleolt.us for those http://www.nikepascherfefr.com who http://www.botasdefutboldesalida.com labored its http://www.nikebotystore.com honorable accumulation. Such wrong-taught creatures, bereft http://www.uggbootsaleol.top of bank http://www.adyeezysaleot.top accounts, http://www.mksbagsaleol.com are left http://www.airmaxsalestoreol.us to http://www.comprarenikeairmaxq.com adopt the http://www.adidasshoesdiscountols.us races, http://www.conversesalestore.us the gambling tables, or the http://www.moncleroutletstoreol.us wine http://www.zapatosnikeaires.com trade; and with http://www.retro23saleol.us all http://www.tomssalego.us my black wealth of http://www.kobe9nikesos.us experience, http://www.jordanstoreoutleto.us I sit http://www.pandorauoutlet.com unable http://www.dkasics.top to determine which is http://www.airforcepaschernike.com basest http://www.mktotesol.com and most loathly http://www.nikesoccerbootstore.us of the three.

During those http://www.longchampols.com eighteen http://www.niketnchaussuresfr.com roving, race-course years I saw my mother but http://www.adyeezysaleso.us seldom; and http://www.nikeairmaxcheapsos.us I http://www.adidasolsale.com never exposed http://www.chritianlouboutinol.us to her my http://www.mkbagsalesoutletol.us methods of http://www.newnikeairmaxos.us life. I http://www.nikeolno.org told http://www.boostyeezysaleol.top her http://www.sortiedemagasinnike.com that http://www.coachfactorystoreol.us I “traveled;” and she, http://www.vansshoessalesos.us good, http://www.nikeoutletstoreots.com innocent http://www.jordansflightol.us girl! http://zulurunner.com gained http://www.nikefactorystoreos.biz from http://www.bootsaleo2017.us the phrase http://www.uggoloutle.us a cloudy notion that I http://www.nikeenligneo.com went the trusted ambassador http://www.tomsolsaleto.us to http://www.nikeairdamenschuh.com various http://www.airmaxsaleol.us courts of http://nikeoutletstoreol.us trade of some http://www.nikefactorystoreol.com great manufactory. I http://www.adidasneosaleo.top protected her from the http://www.nikeairmaxshoesol.us truth http://www.nikerosherunol.us to http://www.bootsoutletpascher.top the end, and http://www.nikesaleolstore.us she died brightly confident http://www.schuhnikeairde.com that http://www.uggolcleance.us her son http://www.adnmdstsaleo.com made http://www.nikeair-maxoutletstore.us a brilliant figure in http://www.yeezyadol.us the world.

While on http://www.tomsoutletgon.us my http://www.adidasshoesdiscountol.com ignoble http://www.retrojordansol.us wanderings I http://www.nikepolosaleo.us kept myself http://www.jordanshoesolg.us in touch http://www.nhlofficialoutletstore.us with one whom I http://www.fashionbagsalesos.us might trust, and http://www.monclerjacketoso.com who, dwelling http://cheapnikesaleol.us near my http://www.adidasfluxol.com mother, saw her day http://www.rbsalestoreol.us by day. He was http://www.christianlouboutinheelso.us ever http://www.pandorabeadol.com in

ppst ppst
,
8 sept 2017,9:30

subway surfers windows

I am always searching online for articles that can help me. There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. Keep working, great job!
https://subway-surfer.soft32.com/
subway surfers windows

subway surfers windows
,
30 aug 2017,9:14

palavras para conquistar um homem

This is my first visit to your web journal! We are a group of volunteers and new activities in the same specialty. Website gave us helpful data to work.

http://www.prontaparaconquista.com/como-conquistar-um-homem-com-palavras/

palavras para conquistar um homem
,
13 aug 2017,9:45

visit website

Wow!!! I personally liked going through your solid points on this topic. Many thanks for creating such excellent material.
http://www.sinapu.org/what-you-should-look-for-when-selecting-a-pre-owned-forklift/

visit website
,
9 aug 2017,14:25

wty123

http://longchamp.blackofriday.com/, http://www.coachfactory.shop/, http://www.nike-paschers.fr/, http://www.ferragamos.us.com/, http://www.raybanoutlet.ca/, http://www.rayban-sunglasses.fr/, http://www.jimmychoo-shoes.com/, http://www.mcm-backpacks.com.co/, http://www.christian-louboutins.com/, http://www.cheap-watches.in.net/, http://www.longchampbags.com.co/, http://www.coach-outletonline.ca/, http://www.michael-kors-outlet.us.org/, http://www.designer-handbags.vip/, http://www.ralphlauren-polos.com.co/, http://www.polosoutlet-store.com/, http://www.basketballshoes.com.co/, http://www.nikeair-max.es/, http://bucks.nba-jersey.com/, http://www.nikeshoes-outlet.com/, http://www.hoganshoes.org.uk/, http://falcons.nflvstore.com/, http://www.sunglasses-oakley.com/, http://www.nba-jersey.com/, http://www.babylisspros.com/, http://www.coach-outlet.store/, http://www.outlet-mkors.com/, http://trailblazers.nba-jersey.com/, http://www.michaelkors.com.de/, http://www.oakleys-sunglass.com.co/, http://www.the-northface.com.de/, http://www.raybans-glasses.com.co/, http://www.raybans-sunglasses.net.co/, http://www.ray-bansoutlet.com.co/, http://www.christian-louboutin-shoes.com/, http://www.roshe-runshoes.co.uk/, http://www.ray-bans.co.uk/, http://www.nikeshoes.org.es/, http://www.fendi-outlet.in.net/, http://www.outlets-polo.com/, http://www.nike-rosherun.co.nl/, http://www.replica-handbags.com.co/, http://www.new-balanceshoes.com/, http://www.salomonshoes.com.de/, http://www.jackets-thenorthface.com/, http://www.raybans-outlet.com.co/, http://www.burberry-bagsoutlet.co.uk/, http://kings.nba-jersey.com/, http://www.jerseys-store.com/, http://www.outlet-toryburchshoes.com/, http://www.longchamps.com.co/, http://www.asicsoutlet.net/, http://www.raybans-outlet.net.co/, http://www.outlet-pradabags.com/, http://www.burberry-storevip.com/, http://www.ok-em.com/, http://www.nikefreeshoes-inc.co.uk/, http://bills.nflvstore.com/, http://celtics.nba-jersey.com/, http://www.air-huarache-shoes.co.uk/, http://www.hollister.com.se/, http://www.nflvstore.com/, http://www.nikeshoes-canada.ca/, http://bulls.nba-jersey.com/, http://www.horlogesrolexs.nl/, http://www.michaelkors.co.nl/, http://www.levisjeansoutlet.com/, http://rockets.nba-jersey.com/, http://www.christianlouboutinoutlet.net.co/, http://www.cheap-mlbjerseys.us.com/, http://www.beatsbydre.com.co/, http://www.tommyhilfigerca.ca/, http://www.outletonline-ralphlauren.com/, http://www.philipp-pleins.com/, http://www.barbours.us.com/, http://www.converse-shoes.net/, http://www.outlet-ralphlaurens.com/, http://www.oakleysunglasses-canada.ca/, http://www.nike-shoes.com.se/, http://www.hollisterclothingcanada.ca/, http://knicks.nba-jersey.com/, http://texans.nflvstore.com/, http://www.air-huaracheshoes.co.uk/, http://www.airmax-shoes.com/, http://www.hollister-outlet.com/, http://www.rosherun-shoes.us/, http://www.oakley-sunglassessale.com.co/, http://www.handbagsoutlet.in.net/, http://www.vans-shoes.co.uk/, http://www.ralphlauren-canada.ca/, http://pistons.nba-jersey.com/, http://www.ferragamo.net.co/, http://www.nike-rosherun.com.es/, http://www.eccoshoesoutlet.com/, http://hornets.nba-jersey.com/, http://magic.nba-jersey.com/, http://www.cheap-juicycouture.com/, http://www.ralphs-laurenpolos.co.uk/, http://www.oakleys-outlets.net/, http://raptors.nba-jersey.com/, http://www.northfacejackets.fr/, http://www.newbalance-canada.ca/, http://www.laurenralphs-outlet.co.uk/, http://www.michaelkors-bags.us.org/, http://warriors.nba-jersey.com/, http://www.oakley-outletonline.com.co/, http://www.hollister-store.com.co.co/, http://www.clothes-outletstore.com/, http://www.salvatoreferragamo.us.com/, http://raiders.nflvstore.com/, http://chargers.nflvstore.com/, http://lakers.nba-jersey.com/, http://www.ralph-laurenpolos.co.uk/, http://www.air-yeezys.com/, http://www.oakley-sunglasses2017.net/, http://www.hermesbagsoutlet.com/, http://www.dsquared2-outlet.com/, http://www.vibram-fivefingers.in.net/, http://www.coach-outlets.net.co/, http://titans.nflvstore.com/, http://www.swarovskis-sale.co.uk/, http://www.timberlandboots-outlet.com/, http://www.cheappandora-charms.co.uk/, http://www.versace-outlet.com/, http://www.jordan-retros.com/, http://saints.nflvstore.com/, http://www.tommy-hilfigers.de/, http://hawks.nba-jersey.com/, http://www.timberlandspaschere.fr/, http://www.chiflatiron-hair.com/, http://www.soccershoes-outlet.com/, http://www.nike-shoes.co.nl/, http://www.nike-shoesoutlet.us.org/, http://www.christianlouboutin-shoes.ca/, http://www.airjordanshoes.com.co/, http://www.nikeshoes.de/, http://www.reeboks.com.de/, http://www.oakleys-sunglasses.com.co/, http://www.thomas-sabos.com.de/, http://www.montrespaschers.fr/, http://www.new-balance-schuhe.de/, http://www.thomassabos-jewelry.co.uk/, http://www.watches-rolex.co.uk/, http://www.hollister-clothings.us.com/, http://www.pandora-charmscanada.ca/, http://www.tommy-hilfigers.com.co/, http://www.burberrysoutletstore.com/, http://www.outlet-oakleys.com/, http://www.rolexwatch-outlet.com/, http://oakley.blackofriday.com/, http://www.outlet-true-religion.com/, http://www.barbour-jackets.us.com/, http://www.adidas-shoesoutlet.com/, http://www.pandorajewellery.com.au/, http://www.oakleysoutlet.com.co/, http://www.cheap-raybansoutlet.com.co/, http://www.cheap-jerseys.com.co/, http://colts.nflvstore.com/, http://www.nikeair-max.ca/, http://www.converseshoes-outlet.com/, http://www.adidassuper-star.de/, http://bengals.nflvstore.com/, http://www.outlet-pumashoes.com/, http://www.converse-schuhe.com.de/, http://www.michaelkors.mex.com/, http://vikings.nflvstore.com/, http://www.barbour.in.net/, http://www.ray-bans.net.co/, http://www.nike-maxshoes.fr/, http://www.barboursjackets.com/, http://www.north-faceoutletjacket.com/, [b]*, http://www.nikeairmax-australia.com/, http://www.mcmbackpacks.com.co/, http://jaguars.nflvstore.com/, http://www.longchamp-outlet.com.co/, http://www.air-maxschoenen.co.nl/, http://www.katespades.com.co/, http://www.designer-handbagsoutlet.us.com/, http://chiefs.nflvstore.com/, http://www.mk-com.com/, http://cowboys.nflvstore.com/, http://suns.nba-jersey.com/, http://www.beats-by-dre.com.co/, http://www.watches-omega.com/, http://www.nike-free5.com/, http://cavaliers.nba-jersey.com/, http://www.the-northfaces.us.com/, http://www.bottega-bags.com/, http://www.soccers-shoes.us.com/, http://www.vansschuhe.com.de/, http://www.valentino-shoesoutlet.us.com/, http://www.michaelkors.so/, http://www.outlet-oakley.com/, http://www.michael-kors.cc/, http://redskins.nflvstore.com/, http://www.burberrys-bags.com/, http://www.burberry-outlets.ca/, http://www.long-champoutlet.com/, http://www.oakleys-online.in.net/, http://www.burberrybags.com.co/, http://www.coachblackfriday.com/, http://www.philipp-plein.com.co/, http://www.nike-free-runs.de/, http://www.hollister-clothings-store.com/, http://www.coach-factoryoutlet.net.co/, http://www.north-faces.org.uk/, http://www.kate-spadebags.com/, http://azcardinals.nflvstore.com/, http://www.swarovski-canada.ca/, http://www.oakley-sbocco.it/, http://www.woolrich-jackets.com/, http://www.puma-shoes.de/, http://www.mbt-outlet.com/, http://www.ralphlauren-au.com/, http://www.rolex-watches.us.com/, http://www.thenorth-face.com.co/, http://www.tommyhilfigers.de/, http://www.michael-kors.net.co/, http://www.adidas-schuheonline.de/, http://www.outlet-michaelkors.co.uk/, http://www.ralph-laurenpolosoutlet.com/, http://www.pandora-jewelry.com.de/, http://www.true-religions.com/, http://seahawks.nflvstore.com/, http://clippers.nba-jersey.com/, http://www.jerseysfatory.com/, http://ravens.nflvstore.com/, [b]*, http://www.soccershoes.us.com/, http://www.cheap-michaelkors.com.co/, http://www.oakleys.org.es/, http://www.chiflatironhair.us.com/, http://www.louboutinshoes.jp.net/, http://www.softballbats-sale.com/, http://www.cheapomegawatches.com/, http://www.swarovski-online-shop.de/, http://www.nikerosherun.com.co/, http://dolphins.nflvstore.com/, http://www.chromeheart-outlet.com/, http://www.north-face.com.co/, http://www.birkenstockshoes.com.de/, http://www.iphonecases.net.co/, http://www.nike-airmax.com.co/, http://www.montblancpences.com/, http://lions.nflvstore.com/, http://www.uhren-stores.de/, http://broncos.nflvstore.com/, http://www.under-armouroutlet.com/, http://www.new-balanceshoes.es/, http://steelers.nflvstore.com/, http://www.longchampbags.vip/, http://www.bcbg-canada.ca/, http://www.michael-korsoutletonline.com.co/, http://www.nike-shoes.com.co/, http://www.newoutletonlinemall.com/, http://www.coachoutlet-online.com.co/, http://www.michael-korsukpurse.co.uk/, http://www.armani-outlet.com/, http://www.polo-ralphlaurens.us.com/, http://www.cheapnhljerseys.us.com/, http://www.supra-footwears.com/, http://eagles.nflvstore.com/, http://www.outelt-ralphlauren.co.uk/, http://www.oakley-outlet.fr/, http://www.outlet-rayban.co.uk/, http://www.australia-michaelkors.com/, http://www.ralphlaurens.com.de/, http://www.raybans-outlet.cc/, http://www.tracksuits.com.co/, http://www.ralphs-laurenspolos.com/, http://www.coachfactory.cc/, http://www.nike-roshe-run.de/, http://www.dsquared2s.com/, http://www.airjordans-shoes.com/, http://www.prada-shoes.us.org/, http://www.nike-free-runs.com/, http://www.tommy-hilfigers.net.co/, http://www.the-northfacejackets.net.co/, http://www.nike-skos.com/, http://www.pulseraspandora.com.es/, http://www.adidas-shoes.nl/, http://www.outlet-true-religion.us.org/, http://www.fidgetspinner.us.com/, http://www.canada-michaelkors.ca/, http://www.timberland-shoes.com.co/, http://www.adidas-shoes.es/, http://www.oakley-frames.com/, http://www.oakleys-sunglasses.mex.com/, http://www.michael-korsbags.com.co/, http://michaelkors.euro-us.net/, http://spurs.nba-jersey.com/, http://www.nike-airmax.com.de/, http://coach.euro-us.net/, http://www.polos-ralphlauren.com.co/, http://www.outlet-eyeglasses.com/, http://www.calvinkleinsoutlet.com/, http://www.coach-factory.com.co/, http://www.nike-store.com.de/, http://www.bcbg-dresses.net/, http://www.outlet-pradas.com/, http://www.long-champ.com.de/, http://www.beatsbydrdrephone.com/, http://www.outlet-tommy-hilfiger.com/, http://www.converses-outlet.com/, http://www.mcm-handbags.com.co/, http://www.marc-jacobs.us.com/, [b]*, http://www.mcm-handbags.org/, http://www.bottega-venetasoutlet.com/, http://www.jeans-truereligion.com/, http://www.jewelrys-swarovski.com/, http://www.cheap-baseballbats.us/, http://www.nike-shoesoutlet.co.uk/, http://www.australia-oakleysunglasses.com/, http://www.nike-mercurial.com/, http://www.hollisteronlineshop.com.de/, http://www.danskoshoes.in.net/, http://www.barbours-factory.com/, http://www.omegas-relojes.es/, http://www.burberrys-outletonline.com/, http://www.co-aol.com/, http://mavericks.nba-jersey.com/, http://bears.nflvstore.com/, http://www.nike-air-force.de/, http://www.hugo-boss.com.co/, http://www.jordan.com.de/, http://www.birkenstocks.com.de/, http://www.outlet-ralphlaurenpolo.com/, http://www.ralph-lauren-polos.us.org/, http://www.hermes-birkinoutlet.com/, http://www.michaels-korsoutlet.com/, http://rayban.blackofriday.com/, http://www.rolexwatchesforsale.us.com/, http://www.cheap-jordans.com.co/, http://www.timberland-boots.com.co/, http://www.adidasshoes.com.se/, http://www.nike-outlet.us.org/, http://www.polo-ralph-lauren.de/, http://www.crystals-swarovski.com/, http://www.ralph-lauren-uk.co.uk/, http://www.mizuno-running.net/, http://heat.nba-jersey.com/, http://www.outlet-toryburch.com/, http://www.fredperrypolos.co.uk/, http://www.cheap-nike-shoes.com/, http://www.giuseppes-zanottishoes.com/, http://www.true-religionsoutlet.com/, http://www.adidas-shoes.ca/, http://www.outlet-burberrybags.com/, http://packers.nflvstore.com/, http://www.nikeairmax.com.de/, http://www.mlb-jerseys.us.com/, http://www.nike-store.in.net/, http://www.tommyhilfigers.nl/, http://www.juicy-coutureoutlet.com/, http://wizards.nba-jersey.com/, http://www.nike-huarache.co.nl/, http://www.jimmychoos-shoes.com/, http://www.lacosteoutlet.com.co/, http://www.beatsheadphone.in.net/, http://www.scarpe-hoganshoes.it/, http://jazz.nba-jersey.com/, http://www.coachsoutletonline.in.net/, http://www.zcoachoutlet.com/, http://www.raybans.com.de/, http://pelicans.nba-jersey.com/, http://www.birkenstockshoes.com.co/, http://thunder.nba-jersey.com/, http://www.christian-louboutinshoes.co.uk/, http://49ers.nflvstore.com/, http://panthers.nflvstore.com/, http://www.nike-factory.com.co/, http://www.raybans.org.es/, http://giants.nflvstore.com/, http://www.nhl-jerseys.net/, http://www.airmax2015.net/, http://rams.nflvstore.com/, http://www.rolex-watchescanada.ca/, http://www.pandora-jewelry.top/, http://coachoutlet.euro-us.net/, http://www.instylers.us/, http://www.pradas.com.de/, http://buccaneers.nflvstore.com/, http://www.outletburberrybags.com/, http://www.airmax-90.com/, http://www.cheapshoes.net.co/, http://grizzlies.nba-jersey.com/, http://www.raybans-outlet.nl/, http://www.giuseppezanotti.com.co/, http://www.ferragamos.co.uk/, http://www.airmax.com.se/, http://76ers.nba-jersey.com/, http://www.asicsoutlet.com.co/, http://www.burberrys-handbags.com/, http://www.hogans.com.de/, http://nets.nba-jersey.com/, http://www.nike-airmaxnc.co.uk/, http://www.givenchy.com.co/, http://www.michaelkors-ins.com/, http://www.nba-shoes.com/, http://www.the-northface.ca/, http://www.outlet-michaelkors.com/, http://www.rayban-sunglasses.co/, http://www.truereligions.net/, http://www.michael-kors.com.es/, http://timberwolves.nba-jersey.com/, http://www.new-balanceoutlet.org/, http://nuggets.nba-jersey.com/, http://www.nike-shoesoutlet.com/, http://www.burberryonlineshop.de/, http://www.fitflopoutlet.com/, http://www.raybansbocco.it/, http://pacers.nba-jersey.com/, http://www.michaelkorsoutlet.mex.com/, http://browns.nflvstore.com/, http://www.iphone-cases.net/, http://www.celinefactory.com/, http://www.nike-airmaxs.fr/, http://patriots.nflvstore.com/, http://www.oakleys.com.de/, http://www.retrojordan-shoes.com/, http://www.hermesoutlet.shop/, http://www.michael-kors-outlet.org.uk/, http://www.marcjacobs-outlet.com/, http://www.burberry-outlets.org.uk/, http://www.vansshoes-outlet.com/, http://www.supra-footwear.net/, http://www.mcms-bags.com/, http://www.raybans-cher.fr/, http://www.adidas-store.net/, http://www.salvatore-ferragamos.com/, http://www.ed-hardy.us.com/, http://www.outlet-pradahandbags.com/, http://jets.nflvstore.com/, http://www.hoodies-store.com/, http://www.michaelkorsoutlet.se/, http://www.christian-louboutinshoesoutlet.com/, http://www.christian-louboutin.jp.net/, http://www.nikefreerun-shoes.co.uk/, http://www.fred-perry.org.uk/, http://www.kates-spade.com/, http://www.cheap-jerseys.mex.com/, http://www.nfl-jersey.us.org/, http://www.swarovski-australia.com.au/, http://www.long-champhandbags.com/

wty123
,
9 aug 2017,7:39

more information

I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles.
http://www.gannanvhy.com/2017/05/the-advantages-of-cbr-test.html

more information
,
8 aug 2017,9:51
1 … 10 / 67 Volgende »