Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: ON 30

Er gloort licht in de creatieve industrie

Arnold Smeulders (UvA)

6 juni 2008 -

Niet alles moet anders. Je moet niet met je hele budget gaan innoveren. Je moet wel, naast de grote traditionele onderzoeksprogramma's, nieuwe instrumenten ontwikkelen.

Dat zegt prof. Arnold Smeulders van het Intelligent Systems Lab van de Universiteit van Amsterdam. Smeulders is een van de schrijvers van de strategische onderzoeksagenda voor de creatieve industrie, die net is gepubliceerd door IIP/CREATE, een van de fora van ICTRegie (zie www.iipcreate.com). Onderzoek en ontwikkeling voor de creatieve industrie beginnen handen en voeten, kop en staart te krijgen. Eindelijk.
De creatieve industrie werd door het eerste Innovatieplatform al aangemerkt als sleutelgebied. Maar weinigen konden ermee uit de voeten. De creatieve industrie kwam hoog op de lijst omdat Nederland naam heeft in design, van mode tot industriële producten, games, nieuwe media etcetera, en omdat het land gezegend is met een ongekende dichtheid aan breedbandverbindingen. Maar de creatieve industrie is onvergelijkbaar met klassieke gebieden als de chemie, de life sciences en zelfs nanotechnologie.

Daardoor bleef lang onduidelijk hoe dit sleutelgebied moest worden ontwikkeld, en vooral wat daarin de rol kon zijn van de overheid. Door de enorme verscheidenheid aan activiteiten van veelal kleine bedrijven, was de creatieve sector voor klassieke beleidsmakers ongrijpbaar. In de eerste nota's over het sleutelgebied werd vooral gepleit voor propaganda: overheidssteun om de Nederlandse creatieve industrie beter bekend te maken in het buitenland. Van een helder innovatiebeleid in eigen huis was geen sprake.

De onderzoeksagenda van IIP/CREATE legt nu de basis voor dat innovatiebeleid. Het is geen traditionele onderzoeksagenda, die de grote witte gebieden in het landschap opsomt en onderzoeksprogramma's formuleert om die in kaart te brengen. In de agenda worden vijf thema's genoemd die het veld beschouwt als cruciaal voor de ontwikkeling van de creatieve industrie. Ze variëren van de verdere ontwikkeling van zoekmachines tot virtuele werelden. Daarnaast zijn negen essentiële tools omschreven, die variëren van (virtuele) laboratoria om de reacties van gebruikers op nieuwe concepten te bestuderen, tot geavanceerd beleid voor eigendomsrechten en privacy.

Op basis van deze agenda zal uiteindelijk wel een voorstel worden geschreven voor een innovatieprogramma onder de hoede van EZ, als opvolger voor de BSIK-programma's die lopen op dit gebied. Smeulders verwacht dat daarmee in de loop van dit jaar een begin kan worden gemaakt. „Het is even wachten hoe het ministerie reageert op de agenda die we nu hebben gemaakt. Maar we staan er goed voor. Er is draagvlak in het veld en de agenda is goed ontvangen door het Innovatieplatform, dat de creatieve industrie hoog op zijn agenda heeft staan.”

In de agenda die nu ter tafel ligt wordt vooral gekeken hoe de resultaten van eerdere en lopende onderzoeksprogramma's in de creatieve industrie tot bloei kunnen komen. Een belangrijke succesfactor is regionale clustering. Die clustering is in Nederland aan het groeien met Amsterdam als centrum voor kunst, cultuur en content, Utrecht als centrum voor gaming, en Eindhoven voor design en productie. In grote locale projecten kunnen die clusters de kennis uit grote onderzoeksprogramma's benutten.De bloei van die regionale clusters is afhankelijk van de samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en kennisinstellingen. In de agenda wordt een lans gebroken voor nieuwe financiële stimuli voor academisch onderzoekers. De huidige stimuli zijn vooral gericht op publiceren, en dus op samenwerking met andere academici. Academici zouden beloond moeten worden voor activiteiten buiten de muren van de universiteit en hun bijdrage aan nieuwe bedrijvigheid, aldus IIP/CREATE. En er moeten nieuwe promotietrajecten worden ingericht, zoals de startup thesis, waarin het opzetten van een nieuwe onderneming de kern wordt van het proefschrift, en promotie op basis van een creatieve schepping, zoals een ontwerp.

In de agenda wordt voorgesteld een reeks vouchers in het leven te roepen, voor verschillende stadia van het innovatietraject, zoals het verkennen van de marktmogelijkheden voor een productidee, de ontwikkeling van werkende prototypen, en het zoeken naar de beste productiemogelijkheden voor uitontwikkelde producten.
Een bijzondere categorie vouchers is, volgens IIP/CREATE, nodig om projecten met open source technologie te ondersteunen. Open source krijgt een steeds groter aandeel in de technologische basis van de creatieve industrie. En kleine subsidies zijn nodig om de makers in staat te stellen de benodigde documentatie te vervaardigen en een help desk te bemannen, aldus IIP/CREATE.

Met een flinke subsidiepot is de voorgestelde agenda nog geen realiteit. De maatregelen zijn zeer divers en afhankelijk van de inzet van een hele reeks stakeholders. Dat is juist de kracht van de agenda, zegt Smeulders: „Ons denken omspant de hele keten. De voorstellen grijpen op heel verschillende plaatsen in. Zo moet het ook zijn. Op andere gebieden kun je vooruitgang boeken door een grote, geavanceerde telescoop te bouwen. Maar voor de creatieve sector is er niet één recept. De creatieve industrie is gebaat bij een bloeiend ecosysteem. De creatieve klasse bestaat uit mensen die in betrekkelijke autonomie werken. Maar zij zoeken toch een omgeving waarin ze kunnen profiteren van de samenwerking met en creativiteit van anderen.”

Bron: Onderzoek Nederland, nr. 213, p. 4

Bijdragen 
1 … 10 / 30 Volgende »

ppst

Now, http://www.airmaxboutiquefem.com since http://www.monclerstoreofficialoutletol.com age http://www.nikebestsaleol.us has come http://www.nikeshoessalees.com to http://www.officialnikefreeoutletstore.us my head and http://www.chronopost.fr gold to my fingers, and http://www.tomsforsaleo.us I’ve had http://www.officialreligionoutlet.com time and the cooled blood wherewith http://www.descuentonikeairmaxs.com to http://www.candagooseoutletols.com think, http://www.uggpascherofr.com I’ve http://www.airmaxdiscountol.com laid http://www.jordans11retros.us my ill courses http://genuinbootsale.us of those eighteen http://www.ajlbkshoe.us evil http://www.nikeairmaxskorsup.com years http://www.itnikene.com to http://www.yeezyboostsalesos.us the http://www.nikeolshoestore.us doors of what vile ideals http://www.yeezysboost350ol.us of http://www.nikestoreolsale.com life are http://www.monclerepaschersos.biz taught http://www.ugsaleol.top in http://lebrons11sale.us circles of our very http://www.reebokol.us rich. What is http://www.canadagoosesaleolca.top true http://nikestorejordanos.us now, http://www.goosecanadaoloutlet.biz was true http://www.goodsneakerso.us then. http://www.nikeairpaschero.com Among http://www.christianlouboutinheelssaleol.top our http://www.ugbootsaleol.us “best http://www.christianlouboutinups.com people”—if “best” http://www.aj23chaussure.com be the http://www.nikefactoryol.us word where http://www.pandorabeadsol.com “worst” might better fit http://www.nikeairobchodcz.com the case—who is held up to http://www.canadagooseosal.top youthful emulation? http://www.nikefreerunsaleo.us Is http://www.uggpaschero.com it the http://fitflopofficialoutlet.com great lawyer, http://www.hoganoutletols.com or http://www.uggonlinestoreofficialol.us writer, or http://www.nikehuarachesos.us preacher, http://www.officialnfloutletstore.us or merchant, http://www.adyeezysale.top or http://www.huarachenikeol.com man of medicine? Is http://www.adidasoriginalol.com it http://www.nikeshoxsaleo.com he http://www.uggpascherlfr.com of http://www.hugobossol.us any trade or http://monclerofficialoutletstore.com calling who http://www.nikeairmaxchaussurefr.com stands usefully and http://www.xtend.biz profitably at http://www.tomsonsalesolt.us the http://www.wintergoodsol.com head http://www.airhuarachenikeol.com of his http://www.nikesalestoreso.us fellows? http://www.coachoutletolwd.us Never; such gentry of decent http://www.nikechaussuresmagasinfr.com effort http://www.officialvansoutletstore.us and http://nikeshoefactoryo.us clean dollars to flow therefrom http://www.northfacesalepol.us are not http://www.pandoranoutlet.com mentioned; or http://www.doudounemonclerolfr.com if they http://womenstomsols.us be, it is http://www.pandoraolstore.com not http://www.bootugguoutlet.us for compliment http://www.airmaxtnpaschero.com and often with disdain.

And http://www.monclerboutiqueofr.com who has honor http://www.nikesoccerbootoutlet.com in http://www.jordansaleol.com the social http://www.nikestoreots.us conventions http://www.mkoutletsaleol.top of our http://www.fortomsonsale.us American aristocrats? It is http://www.nikeadidasoes.top young A, who http://www.uggmtoutlet.us drives an automobile some http://www.abercrombiesolpstore.us eighty http://www.adidasnmdsaleo.top miles an http://www.nikeshoesdiscountos.us hour; http://www.nikeverkoopnl.com or http://www.polostoreoutletol.com young http://www.nikefreestoreol.com B, http://www.goodssaleol.com who http://www.monclersaleol.top sails http://www.topsneakersol.com a single-sticker http://www.topsneakersaleo.us until her http://www.kyrieirvingshoesol.us canvas http://www.sheepskinuggsaleo.us is blown http://www.adidasnmdol.com from http://www.christianlouboutinshoessaleol.top the bolt http://www.boutiqueuggsofr.top ropes; http://christianlouboutinfrsale.com or young C, who rides http://www.bootcentreol.us like http://www.pandorajewelrysol.us an Arab http://www.sneakersalesos.us at http://www.adidassupersaleol.top polo; http://www.tomsoutletsol.us or young http://www.teflalumni.com D, who http://www.airmaxverkaufende.com drives farthest at http://www.nikesaleol.top golf; or http://www.pandorastoresaleol.top young E, who http://www.pandoracharmbraceletol.com is the headlong http://www.pandoraoutletofficialstore.com first http://www.truereligionjeansols.us in http://www.airjordanretrosaleol.com a paper chase. These http://www.tomscanvasgo.us be the http://www.reebokshoesoutletol.us ideals; http://www.nikeairmax90ous.us these http://www.airmaxnikeskodk.com the http://www.salerbolo.us promontories http://www.canadagoosejackoronline.top to http://ajretro23outlet.com steer http://www.coachstoreoutleto.us by. http://www.officialmoncleroutletstoreo.com Is http://pandoraocharms.us it http://retro23onsaleso.biz marvel http://www.nikechaussurespaschero.com then when http://tomsshoeswomenol.us a http://www.nikehuaracheos.us youth http://www.huarachenikesale.us raised of http://www.pradabagsaleo.com those http://www.nikemaxpaschero.com “best circles” http://www.nikeairmaxsalo.us falls http://www.canadagooseaoutletsale.us out http://www.officialnikesoccerbootstore.us of his http://www.borlettoweb.com nest http://www.nikeairmaxolo.us of money that he http://canadagoosewsaleo.com lies http://www.goedkoopnikesalenl.com sprawling, unable to honestly http://bagsalemkol.us aid himself? http://www.pandoracharmsol.com Is http://www.scarpenikeoit.com it strange that he afterward lives drunken and precariously and seldom http://timberlandbootol.us in http://www.topchristianlouboutinf.com walks http://www.yeezysaleol.us asking http://www.tnpaschernikeol.com industry and hard work? His training has been http://www.tomswomensol.us to spend http://www.tiendabotasdefutbolnike.com money, while http://www.adsuperstarfr.com his http://www.adidasols.biz contempt was reserved http://www.mkbagsoloutleolt.us for those http://www.nikepascherfefr.com who http://www.botasdefutboldesalida.com labored its http://www.nikebotystore.com honorable accumulation. Such wrong-taught creatures, bereft http://www.uggbootsaleol.top of bank http://www.adyeezysaleot.top accounts, http://www.mksbagsaleol.com are left http://www.airmaxsalestoreol.us to http://www.comprarenikeairmaxq.com adopt the http://www.adidasshoesdiscountols.us races, http://www.conversesalestore.us the gambling tables, or the http://www.moncleroutletstoreol.us wine http://www.zapatosnikeaires.com trade; and with http://www.retro23saleol.us all http://www.tomssalego.us my black wealth of http://www.kobe9nikesos.us experience, http://www.jordanstoreoutleto.us I sit http://www.pandorauoutlet.com unable http://www.dkasics.top to determine which is http://www.airforcepaschernike.com basest http://www.mktotesol.com and most loathly http://www.nikesoccerbootstore.us of the three.

During those http://www.longchampols.com eighteen http://www.niketnchaussuresfr.com roving, race-course years I saw my mother but http://www.adyeezysaleso.us seldom; and http://www.nikeairmaxcheapsos.us I http://www.adidasolsale.com never exposed http://www.chritianlouboutinol.us to her my http://www.mkbagsalesoutletol.us methods of http://www.newnikeairmaxos.us life. I http://www.nikeolno.org told http://www.boostyeezysaleol.top her http://www.sortiedemagasinnike.com that http://www.coachfactorystoreol.us I “traveled;” and she, http://www.vansshoessalesos.us good, http://www.nikeoutletstoreots.com innocent http://www.jordansflightol.us girl! http://zulurunner.com gained http://www.nikefactorystoreos.biz from http://www.bootsaleo2017.us the phrase http://www.uggoloutle.us a cloudy notion that I http://www.nikeenligneo.com went the trusted ambassador http://www.tomsolsaleto.us to http://www.nikeairdamenschuh.com various http://www.airmaxsaleol.us courts of http://nikeoutletstoreol.us trade of some http://www.nikefactorystoreol.com great manufactory. I http://www.adidasneosaleo.top protected her from the http://www.nikeairmaxshoesol.us truth http://www.nikerosherunol.us to http://www.bootsoutletpascher.top the end, and http://www.nikesaleolstore.us she died brightly confident http://www.schuhnikeairde.com that http://www.uggolcleance.us her son http://www.adnmdstsaleo.com made http://www.nikeair-maxoutletstore.us a brilliant figure in http://www.yeezyadol.us the world.

While on http://www.tomsoutletgon.us my http://www.adidasshoesdiscountol.com ignoble http://www.retrojordansol.us wanderings I http://www.nikepolosaleo.us kept myself http://www.jordanshoesolg.us in touch http://www.nhlofficialoutletstore.us with one whom I http://www.fashionbagsalesos.us might trust, and http://www.monclerjacketoso.com who, dwelling http://cheapnikesaleol.us near my http://www.adidasfluxol.com mother, saw her day http://www.rbsalestoreol.us by day. He was http://www.christianlouboutinheelso.us ever http://www.pandorabeadol.com in

ppst ppst
,
8 sept 2017,9:25

book hotel new york

wow, great, I was wondering how to cure acne naturally. and found your site by google, learned a lot, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your site and also add rss. keep us updated.
https://www.touristtube.com/hotels-in-new+york-C_937776
book hotel vienna

mubashir khatri
,
21 mrt 2017,10:43

book hotel vienna

wow, great, I was wondering how to cure acne naturally. and found your site by google, learned a lot, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your site and also add rss. keep us updated.

mubashir khatri
,
21 mrt 2017,10:41

imranuddin

I am always searching online for articles that can help me. There is obviously a lot to know about this. I think you made some good points in Features also. Keep working, great job!
<a href='https://www.google.com'>facebook</a>

Imran-uddin
,
10 feb 2017,8:14

msry

https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/pictures.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/funny-pictures.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/jokes.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D9%88%D8%B1%D8%AF.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/girls-pictures.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D8%B7%D9%81%D8%A7%D9%84.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/love-messages.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%B1%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%8A%D8%A9.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%AD%D8%A8.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%AD%D8%B2%D9%86.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/egyptian-jokes.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/stories.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D9%83%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%AD%D8%A8.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/islamic-images.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/islamic-pictures.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/love-words.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/words-of-love.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/birthday-messages.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%A7%D8%BA%D8%A7%D9%86%D9%89-%D8%A7%D8%B7%D9%81%D8%A7%D9%84.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/ramadan-songs.html/amp
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%A7%D8%B0%D9%83%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D8%A7%D8%A1.html/amp

https://msry.org/amp
https://msry.org/pictures.html/amp
https://msry.org/funny-pictures.html/amp
https://msry.org/jokes.html/amp
https://msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D9%88%D8%B1%D8%AF.html/amp
https://msry.org/girls-pictures.html/amp
https://msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D8%B7%D9%81%D8%A7%D9%84.html/amp
https://msry.org/love-messages.html/amp
https://msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%B1%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%8A%D8%A9.html/amp
https://msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%AD%D8%A8.html/amp
https://msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%AD%D8%B2%D9%86.html/amp
https://msry.org/egyptian-jokes.html/amp
https://msry.org/stories.html/amp
https://msry.org/%D9%83%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%AD%D8%A8.html/amp
https://msry.org/islamic-images.html/amp
https://msry.org/islamic-pictures.html/amp
https://msry.org/love-words.html/amp
https://msry.org/words-of-love.html/amp
https://msry.org/birthday-messages.html/amp
https://msry.org/%D8%A7%D8%BA%D8%A7%D9%86%D9%89-%D8%A7%D8%B7%D9%81%D8%A7%D9%84.html/amp
https://msry.org/ramadan-songs.html/amp
https://msry.org/%D8%A7%D8%B0%D9%83%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D8%A7%D8%A1.html/amp

https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/pictures.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/funny-pictures.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/jokes.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D9%88%D8%B1%D8%AF.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/girls-pictures.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D8%B7%D9%81%D8%A7%D9%84.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/love-messages.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%B1%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%8A%D8%A9.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%AD%D8%A8.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%B5%D9%88%D8%B1-%D8%AD%D8%B2%D9%86.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/egyptian-jokes.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/stories.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D9%83%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%AD%D8%A8.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/islamic-images.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/islamic-pictures.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/love-words.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/words-of-love.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/birthday-messages.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%A7%D8%BA%D8%A7%D9%86%D9%89-%D8%A7%D8%B7%D9%81%D8%A7%D9%84.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/ramadan-songs.html
https://www.google.com.eg/amp/s/msry.org/%D8%A7%D8%B0%D9%83%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D8%A7%D8%A1.html

LEDO
,
4 jan 2017,0:47

rainbow-pages

You have raised an important issue..Thanks for sharing..I would like to read more current affairs from this blog..keep posting..
<a href='http://www.gpugrid.net/team_display.php?teamid=171596'>rainbow-pages</a>

hafridi
,
29 dec 2016,7:13

rainbow-pages

You have done a great job. I will definitely dig it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site.
<a href='http://dynamicritual21.thezenweb.com/New-Services-Allow-Easy-Homeownership-Despite-Increasing-Costs-3374379'>rainbow-pages</a>

hafridi
,
17 dec 2016,13:46

devidmiller5060

Web content writing and writing blog posts are important to your success online. Content quality counts, but SEO optimization is also extremely important
writing blog
https://writingrabbitblog.wordpress.com/

devidmiller5060
,
8 dec 2016,12:58

NOVO

Hey – great blog, just looking around some blogs, seems a really nice platform you are using. I’m currently using WordPress for a few of my blogs but looking to change one of them over to a platform similar to yours as a trial run. Anything in particular you would recommend about it?
<a href='http://barbaroussite24.myblog.de

hafridi
,
8 dec 2016,7:19
1 … 10 / 30 Volgende »